recent
Body…. Wat is dat in koffie?
Er is al veel geschreven over wat nu body inhoudt bij de omschrijving van koffie. Ook ik doe een poging om dit duidelijk te maken, maar dan uit het perspectief vanuit het koffiebranden.
Body in de koffie wil eigenlijk niks anders zeggen dan mondgevoel. Magere melk of water, bijvoorbeeld, hebben een laag mondgevoel. Voorbeelden met een hoog mondgevoel zijn slagroom of appelsap.
Body is dus de structuur van de koffie die je in je mond waarneemt en wordt bepaald door het soortelijk gewicht, de structuur en de stroperigheid.
Hoe kan je body met branden beïnvloeden?
Met de juiste manier van branden, kan je body creëren, maar ook wegbranden. Bij een licht gebrande koffie is er sprake van weinig ontwikkelde body, bij een dark roast koffie is de body grotendeels weggebrand.
Body wordt voornamelijk gevormd door de suikers, vetten en oliën in de boon. Deze stoffen maken dat de koffie stroperig en vol van smaak is.
Als je te licht brandt, karamelliseren de suikers onvoldoende en komen de oliën en vetten niet genoeg vrij om een mooie stroperigheid te krijgen. Brand je te donker, dan “verbrand” je letterlijk de suikers, oliën en vetten. Ergens middenin ligt dus de balans.
Hoe kan je je body met de bereiding beïnvloeden?
Ten eerste: let op de temperatuur van het water. Als dat te heet is, verbrand je de koffie en als het te koud is, krijg je onvoldoende extractie.
Maar er zijn nog veel meer factoren:
- Hoe meer kalk in het water, hoe voller de koffie.
- Hoe langer de extractietijd, hoe meer smaak (te lang is te veel smaak).
- Hoe fijner de koffie gemalen is, des te meer oppervlak, dus meer extractie.
- Laat de koffie eens bloemen. Dat wil zeggen eerst: een klein beetje (koud) water opschenken of, bij espresso, een pre-infusie geven.
Dit zijn enkele manieren en invloeden van en op koffie. Experimenteer eens een keer met verschillende temperaturen en proef wat voor effect dat op je koffie heeft.
Giancarlo Matarazzi, Master Barista en Coffee Roaster
Ten Have