Gebrand op
smaak
Gebrand op smaak sinds 1828
Ten Have vindt haar oorsprong aan het mooiste plein van Nederland: de Brink in Deventer. In 1828 begon koopman Klaas ten Have een kruidenierswinkel, genaamd K. Ten Have’s Koffie-, Thee- en Tabakswinkel. Daar kwam in 1880 een pakhuis aan de Mensstraat bij: ‘Het wapen van Antwerpen’. In dit pakhuis, tegenwoordig beter bekend als gastrolounge St. Tropez, werden de eerste bonen met smaak gebrand. Wegens capaciteitsuitbreidingen en logistieke hindernissen op deze locatie, verhuisde Ten Have in 1993 naar een industrieterrein buiten het centrum. Daar wordt dagelijks gewerkt aan koffie die het verschil maakt. Als één van de weinige koffieleveranciers die zelf hun koffie branden, combineren wij het ambachtelijke, slow roast koffiebranden met moderne productietechnieken. Zo werken we met veel passie en toewijding aan een product dat verbindt, verblijdt en verrijkt, speciaal voor jou gebrand op smaak.
Historie in beeld
Soorten branding
Melange
Koffiebonen uit verschillende delen van de wereld worden vaak gemengd. Per koffiesoort bepalen we of de koffiemelange al voor het brandproces wordt samengesteld, of dat ze apart worden gebrand en daarna worden gemengd. De koffiebonen koelen na het branden af en worden zo snel mogelijk verpakt om smaken en geuren te behouden.
Branden
Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, begint het echte branden. De suikers in de bonen karamelliseren, waardoor de koffiearoma’s vrijkomen. De kleur verandert van bruin tot donkerbruin. Nu moeten we het brandproces goed sturen, zodat de geur en de smaak volledig tot zijn recht komen.
‘Crack’
Langzaam warmen we de koffiebonen op. De kleur wordt geel, er komen geuren vrij en het vocht dat nog in de koffiebonen zit, verdampt. De bessen zwellen op, waardoor er druk ontstaat. Ze springen uit elkaar net als popcorn en geven een ‘crack’ geluid.
Groene koffiebonen
Aan het begin van het brandproces doen we de nog zware groene koffiebonen in de trommel van de brander. Deze trommels verwarmen we tot de juiste temperatuur bereikt is. Dat kan wel oplopen tot 220 graden. Dit kan variëren, afhankelijk van de soort koffie die we branden.