Koffiedik kijken

Kunnen we in de toekomst kijken en voorspellen hoe onze wereld eruit zal zien? Welke mogelijkheden zijn er om ons met koffie op de toekomst voor te bereiden? En wat brengt het nieuwe jaar ons? Oftewel: gaan we koffiedik kijken?

Koffiedik is het restant van gemalen koffie dat onder in de beker of de koffiekan overblijft als de koffie is uitgeschonken. Bij filterkoffie is dit niet aan de orde, maar de wat oudere bereidingswijze uit Turkije levert wel de koffiedrab op die waarzeggers zelfs nu nog gebruiken om voorspellingen te doen. Uit de tekeningen, die overblijven als het kopje leeg is, leiden zij af hoe de toekomst eruit gaat zien voor degene die uit het kopje heeft gedronken. Het is nooit bewezen dat deze toekomstvoorspellingen ook zijn uitgekomen.

In de Nederlandse taal
In 1735 beschreef Justus van Effen al hoe waarzegsters – volgens hem ‘looze (= valse) feekzen’ – aan mensen, die hoopten een geliefde te vinden, voorspiegelden dat “in de figuuren van het gezonke dik der Koffy” de komst van een grote liefde al duidelijk te zien was. Dat geeft al aan, dat er ook twijfel was in het verleden over de juistheid van deze spiegelingen.

Waarzeggerij
In de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance zocht men dikwijls heil bij waarzeggers. Zij gebruikten methoden als kijken in koffiedrab, maar pasten ook het duiden van theebladeren toe (de zogenaamde tasseografie). Geheime krachten, specifieke geuren, geneeskundige eigenschappen en verkwikking vormen de belangrijkste reden dat thee en koffie worden gebruikt om in de toekomst te kijken.

Mystiek of nuchterheid?
Door de Industriële Revolutie en de technische ontwikkelingen is het leven maakbaarder geworden. Daar kunnen we nuchter over zijn. Spiritualiteit en mystiek raken meer op de achtergrond. Toekomst voorspellen is minder populair. Kennis en wetenschap geven bovendien meer zekerheid dan waarzeggerij op basis van koffiedik kijken. Dus als antwoord op de vraag of over vijf jaar alle koffieboeren een goed inkomen hebben, kunnen we alleen maar koffiedik kijken. Met andere woorden: we kunnen er niet van op aan. Maar we maken er ons in elk geval sterk voor.

Hoe zit het met de toekomst?
Ten Have Koffiebranders heeft alle intenties om met verantwoordelijkheid ons bedrijf voeren en een goede kwaliteit koffie te branden. Van onze klanten horen we vaak terug dat zij dit waarderen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Ook komend jaar bent u verzekerd van een goede kwaliteit koffie. Daar komt u tenslotte voor terug. En blijft na het koffiezetten wat koffiedrab over in uw kopje, dan voorspellen wij u een voorspoedig en gezond nieuw jaar!


Ten Have