Koffiebranden bij Ten Have

Als de koffiebessen van het land komen, zijn ze groen. Ze zijn zelfs bijna smaak- en geurloos. Vochtigheid, temperatuur en de juiste timing zijn elementen die bepalend zijn voor een lekker geurig kopje koffie. En dat is een heel interessant proces waar we als koffiebrander elke dag voor gaan.

Als we starten met het brandproces, dan doen we eerst de nog zware groene koffiebonen in de trommel van de brander. Deze trommels verwarmen we tot de juiste temperatuur bereikt is. Dat is maximaal 220 graden, maar het varieert, afhankelijk van de soort koffie die we branden.

Even opwarmen
Langzaam warmen we de koffiebonen op. De kleur wordt al iets geel, er komen geuren vrij en het vocht dat nog in de koffiebonen zit, verdampt. Je zou denken dat de bessen dan krimpen, maar het tegendeel is waar; ze zwellen zelfs op, waardoor er druk ontstaat in de trommel. Ondertussen neemt het gewicht van de koffieboon af.

Crack
Toenemende warmte en volume zorgen ervoor dat de bonen uit elkaar springen zoals popcorn. Dit geeft krakende geluiden en wordt ‘crack’ genoemd. Nu ontstaat langzaam de koffieboon die je herkent uit het pak. De koffieboon is nu lichtbruin.

Het branden
Tegen de tijd dat de juiste temperatuur is bereikt, begint het echte branden. De bonen zijn los en de suikers in de bonen karamelliseren, waardoor de typische koffiearoma’s vrijkomen. Ook de kleur van de bonen verandert van bruin tot donkerbruin. Nu komt het eropaan om het brandproces goed te sturen, zodat de geur en de smaak volledig tot zijn recht komt. Het branden moet nu precies op tijd worden gestopt. Dat is tussen de tien en twintig minuten. Dit vraagt deskundigheid en timing. Als de koffie te lang zou doorbranden, gaat de smaak verloren en komen ook de lekkere geuren niet meer vrij.

Spelenderwijs
Elke koffiesoort vraagt om een eigen brandproces. Het is een spel tussen temperatuur, tijd en vochtigheid. Ook het eindproduct is bepalend voor de wijze waarop er wordt gebrand.

Melange
Koffiebonen uit verschillende delen van de wereld worden vaak gemengd. Per koffiesoort bepalen we of de koffiemelange al voor het brandproces wordt samengesteld, of dat we juist verschillende soorten koffie apart branden en pas daarna pas een melange maken. Elke soort heeft een eigen specifieke smaak.

Vers verpakt
De koffiebonen koelen na het branden af en worden zo snel mogelijk verpakt om smaken en geuren te behouden. Dit maakt het koffiebranden ambachtelijk. Het feit dat je met plezier en deskundigheid het branden kunt beïnvloeden. De ambachtelijkheid maakt variaties mogelijk, maar ook de smaak van de koffie. En dat proef je!


Ten Have