Zuivere koffie uit Colombia

Begin juni 2013 bezochten we in Colombia een aantal coöperaties en koffieplantages. Colombia is de op vier na grootste koffieproducent ter wereld. Doel van onze reis: leren over de koffiemarkt en -handel in Colombia. Ook wilden we meer weten van de leefomstandigheden van de koffieboeren. Het leverde een paar verrassende ervaringen en inzichten op.

Coöperatie
Zelfstandige koffieboeren in Colombia werken samen in een coöperatie of ‘group’. De gemiddelde leeftijd van de aangesloten boeren is 55 jaar. Een belangrijk aandachtspunt, omdat de jongere generatie meestal niet de intentie of ambitie heeft om het ambacht van hun ouders over te nemen. In de bouw- en mijnsecor kunnen zij veel meer verdienen. Voor ons is het echter belangrijk dat de koffieboeren in Colombia blijven voortbestaan. Want de hoge kwaliteit koffie uit Colombia is voor ons onmisbaar.

Expocafé Bogotá
Op de eerste dag bezoeken we het Expocafé in Bogotá. Dit is een organisatie van 32 coöperaties en groups. We horen dat veel van de koffiestruiken ouder zijn dan dertig jaar. Dat stemt tot nadenken. De planten zijn uitgeput. Expocafé richt zich daarom op het vernieuwen van de koffiestruiken. Dit gebeurt door middel van ‘nurseries’ en de aankoop van nieuwe rassen, zoals de Castillo. Die zijn beter bestand tegen ziekten als roest, een schimmelinfectie die moeilijk te bestrijden is. Ook horen we dat tachtig procent van de Colombiaanse koffieboeren minder dan drie hectare grond heeft, terwijl een grote koffieplantage twintig hectare grond heeft. Samenwerking tussen de kleinere koffieboeren lijkt hier een juiste oplossing.

Cuppen en plukken
Voordat de koffiebonen vanuit Cartagena of Buenaventura (Colombia) naar Amerika, Europa en Japan verscheept kunnen worden, worden ze gebrand en geproefd. Dit heet cuppen. Bij de coöperaties in Pitalito blijken uitsluitend vrouwen de koffie te cuppen, geweldig! Op de plantage mogen we meeplukken. Met een knalgele emmer om ons middel lopen we de plantage op. De koffiestruiken hangen vol bessen, wat naar verwachting leidt tot een goede oogst dit jaar. Na een half uur plukken en moe van de inspanning en concentratie is de emmer halfvol. Ter vergelijking: een Colombiaanse koffieboer plukt zes emmers per dag, dit is ongeveer 72 kilo.

Zuivere koffie
De omstandigheden waaronder de boeren hun werk moeten doen in Colombia zijn niet iets waar je elke dag aan denkt als je een kopje koffie drinkt. Bij zuivere koffie horen ook zuivere werkomstandigheden. Als we weer terugzijn in Nederland, besluiten we dat we gaan kijken hoe we verder kunnen bijdragen aan het verbeteren van die omstandigheden. In elk geval nemen we de Colombia Pitalito op in ons assortiment. Dat is alvast een begin.


Ten Have