Fairtrade dag

Elk jaar op de tweede zaterdag van de maand mei organiseert de World Fair Trade Organisation (WFTO) de World Fair Trade Day. In 2015 is dat op 9 mei. In meer dan 70 landen over de hele wereld staat die dag centraal als een dag van de eerlijke handel.

Waarom fairtrade?
Als je fairtradeproducten koopt of gebruikt, draag je bij aan goede sociale en milieuomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Bij fairtrade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Zo blijven zij zelfstandig en kunnen zij investeren in hun bedrijf, familie en leefomgeving.

Hoe kun je helpen?
Bijna de helft van alle huishoudens in Nederland koopt wel eens fairtrade producten. Het is belangrijk dat meer mensen dit gaan doen. Want wereldwijd leven nog steeds meer dan 1,5 miljard mensen in extreme armoede. Je draagt bij aan een eerlijke handel door fairtrade producten te kopen, te gebruiken in je bedrijf of mee te doen aan de Fairtrade Gemeente campagne. Over de hele wereld zijn er al meer dan 1100 fairtradegemeenten. Een eervolle titel, die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade.

Wat doen wij?
Eigenlijk is het raar dat we koffie stimuleren die eerlijk geproduceerd is. Het is de omgekeerde wereld, omdat in de praktijk de meeste koffie niet eerlijk wordt geproduceerd en verhandeld. In sommige landen zijn de werkomstandigheden verschrikkelijk. Daarom vragen wij extra aandacht voor eerlijke koffiehandel. Dit doen we niet alleen vandaag, maar het hele jaar door. Die aandacht betekent:
de promotie van onze Fairtradekoffiemerken of de koffiesoorten met het Rainforest Alliance keurmerk.
Steunen van de plaatselijke koffieplantages te steunen met opleidingen en microcredieten, zodat de koffieboeren hun eigen situatie en die van hun directe omgeving kunnen veranderen en verbeteren.

Wat doe jij?
Maar eerst beginnen we onze dag met een kopje heerlijke Fairtradekoffie, dat smaakt net wat lekkerder! Wat doe jij vandaag?


Ten Have