recent
Two fresh coffee please!
Afgelopen kerst zijn medewerkers van Ten Have op reis naar Gambia gegaan en hebben daar een opmerkelijke ontdekking opgedaan over de Gambiaanse koffiecultuur. In deze blog vertellen wij hier meer over.
“Onze eerste kennismaking met een kopje koffie in Gambia was ‘s ochtends in ons hotel tijdens het ontbijt. Het was even schrikken, Nescafé!
Tijdens onze eerst verkenning van het dorpje Kotu stuitten we op Barista Beach. ‘Daar moeten ze wel ‘echte’ koffie hebben!’, bedachten we. Enthousiast werden we van veraf begroet. ‘Do you have real coffee?’ vroegen we hoopvol. ‘Yes! Nescafé, that’s our local drink!’ Dat bedoelden we niet, dus vroeg ik: ‘Do you have coffee made of real beans?’ Maar nee hoor. Nescafé, dat is echte koffie, werd ons verteld. Dat kan je hier in Gambia kopen, dus is het local coffee.
We lieten het gesprek maar even voor wat het was en bekeken toch de menukaart, terwijl we onze local coffee dronken. Oké, dit was duidelijk een kopje Nescafé koffie. Maar een paar regels onder local coffee stond fresh coffee. ‘What’s fresh coffee?’ vroegen we. ‘That’s coffee from the machine.’ ‘A machine? With coffeebeans?’ ‘Yeah man, beans!’ Ons hart maakte een sprong in de lucht: ‘Two fresh coffee, please!’
Ontzettend bijzonder dat het continent Afrika zo veel prachtige koffielanden heeft en toch vaak Nescafé oploskoffie boven een heerlijke kop fresh coffee verkiest.”
Onze koffiebonen komen van koffiestruiken uit landen als Ethiopië, Indonesië, Brazilië, Uganda en Colombia. Eenmaal gedroogd worden ze verpakt in grote balen en op transport gezet naar onze koffiebranderij in Deventer. De koffiebonen worden volgens ambachtelijke wijze slow roast gebrand. Bekijk hier ons ruime assortiment ‘fresh coffee’.
Ten Have
Ten Have