Arabica of Robusta? Jouw keuze!

Op zoek naar de beste koffie? Dan ben je de begrippen ‘Arabica’ en ‘Robusta’ waarschijnlijk wel tegengekomen. De keuze tussen deze verschillende koffiebonen maak je natuurlijk op basis van jouw eigen smaak. Toch is het goed om de verschillen te kennen, die we hier voor jou toelichten.

Arabica
Deze meest gedronken koffie ter wereld heeft een lager cafeïnegehalte. Dat heeft te maken met de plek waar de koffieplanten groeien. Koffieplanten produceren cafeïne om zich te beschermen tegen dieren en ziekten. Aangezien de koffieplanten met Arabica bessen op extreem grote hoogte groeit, heeft de plant minder te maken met deze bedreigingen en dus ook minder cafeïne nodig. Dit lagere cafeïnegehalte is medebepalend voor de smaak van de koffie.

Doordat de bonen groeien op grote hoogte is het een stuk lastiger om ze te plukken, wat het werk veel arbeidsintensiever maakt. Een boon van het soort Arabica is te herkennen aan zijn grotere omvang en is licht groen, grijs of soms zelfs blauw van kleur. Benieuwd naar deze populaire koffie? Onze Magistrale Espressobonen bevatten 100% Arabicabonen uit Midden- en Zuid-Amerika.

Robusta
Koffieplanten met Robusta koffiebessen groeien in lager gelegen en warme gebieden, waardoor ze meer cafeïne aanmaken. De Robustakoffiebonen zijn vaak iets kleiner en ronder dan de Arabicabonen en hebben meestal een rechte nerf. Ze verschillen ook in kleur, want ze neigen meer naar geel of licht bruin. Zowel Robusta – als Arabicakoffiebonen worden bruin van kleur nadat ze gebrand zijn. Onze Barista Espressobonen bevat Robustabonen, die de melange een stevige smaak geven voor een heerlijk pittig kopje koffie.

Smaakverschil en combinatie
Het meest genoemde verschil tussen Arabica en Robusta is de smaak. Arabicabonen zijn vaak mild en aromatisch, terwijl de Robustabonen een sterkere, scherpere smaak hebben. Zoals je kon lezen, heeft dit voornamelijk te maken met de plek waar de bonen groeien en de hoeveelheid cafeïne die ze, als gevolg hiervan, aanmaken. Maar ook de verwerkingswijze van de bonen is van invloed. De bonen kunnen goed met elkaar worden gemengd tot ontelbaar veel smaaksamenstellingen. Proef verschillende soorten uit ons ruime assortiment en kies jouw favoriete melange.

Ten Have
Ten Have