Koffie roasts

Door het brandproces te variëren kunnen wij een enorm diversiteit van koffiesoorten aanbieden. De termen dark, medium en mild geven aan hoe de koffiebonen gebrand zijn. Lees hier welke eigenschappen je van de verschillende roasts kunt verwachten.


Mild
De milde branding (ook ‘light roast’ genoemd) is de meest lichte van de drie verschillende roast niveaus. De koffiebonen hebben een lichtbruine kleur en in tegenstelling tot andere roasts geen olieachtige laag. Onze Mocca filtermaling is een zachte melange die zeer geschikt is voor een slow coffee. De karaktereigenschappen van de koffie komen door de milde branding het best naar voren, waardoor de natuurlijke smaak van de koffie mooi herkenbaar blijft.

Medium
De medium roast heeft een meer donkere kleur dan de light roast. Op dit brandniveau komen originele kenmerken van de koffie zoals smaken en aroma’s van de roast beter tot hun recht. Het langere branden zorgt voor een vollere body, maar je kunt nog steeds de smaak van de originele koffie proeven. Onze Fuego espressobonen is een koffie met een volle body en zachte afdronk. Zo geniet je van de originele koffiesmaken met wat extra brandaroma.

Dark
De dark roast verdient zijn naam aan de donkerbruine, soms zelfs bijna zwarte koffiebonen. De koffiebonen hebben vaak een olieachtig laagje. Dark roast koffie heeft het meest de smaakeigenschappen van de branding. Donker geroosterde koffiebonen worden vaak voor de bereiding van espresso gebruikt. Zo ook onze Venezia Espressobonen, die door de branding een mooie, donkere smaak krijgen. 

Cafeïnegehalte
Op kantoor hoor je soms iemand beweren: “Ik drink alleen maar dark roast, daar zit meer cafeïne in!” Maar is dat nou waar? In werkelijkheid bevat een dark roast ongeveer evenveel cafeïne als een milde roast. De misvatting dat dark roast meer cafeïne bevat komt omdat veel mensen de sterkere smaak met het cafeïne niveau van de koffie associëren. Echter komt de smaak niet door de cafeïne, maar door het brandproces. 

Wil je meer weten over het brandproces van koffie? Lees hier hoe de groene bonen van de koffiestruik veranderen in de smaakvolle gebrande bonen die je op de zaak nooit zou willen missen.

Ten Have
Ten Have