Back to basic met koffiebonen

Aan koffie tegenwoordig geen gebrek. Onze collectieve dorst naar dit zwarte goud heeft geleid tot een enorm slobberaanbod, vol cupjes, padjes, stickjes, pakjes, zakjes en andere koffieproducten. Door die vele vormen waarin het verkocht wordt, zou je bijna vergeten dat alle koffie in essentie begint als hetzelfde: een boon! Tijd dus, vinden wij, voor een kort koffiebonencollege.

Er zijn wereldwijd enorm veel verschillende koffiebonen te onderscheiden, elk met hun eigen karakteristieke smaak en aroma. Beide eigenschappen worden hoofdzakelijk bepaald door de koffieplant en de klimaatomstandigheden waarin deze plant groeit. Hoewel hierdoor de ene boon de andere niet is, kunnen alle koffiebonen grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: arabicabonen en robustabonen.

Arabicabonen
Ondanks dat ze wat moeilijker te verbouwen zijn, worden arabicabonen veruit het meest verkocht. En het langst, want ze zijn de oudste bonen die we kennen. Deze van oorsprong Ethiopische bonen zijn afkomstig van koffieplanten die groeien op grote hoogte. Bijvoorbeeld op bergplateaus of vulkaanhellingen tot een hoogte van duizend tot tweeduizend meter. De klimatologische omstandigheden aldaar, zorgen voor bonen met een heel uitgesproken smaak. Eenmaal verwerkt tot koffie zorgen ze voor een verfijnd aroma en een zowel volle als zachte afdronk.

Robustabonen
Ook robustabonen komen oorspronkelijk uit Afrika, maar dan wel uit westelijk en centraal gebied. Ook in Latijns-Amerika en Zuid-Oost Azië kunnen ze worden gewonnen. De koffieplanten, waarvan de bonen afkomstig zijn, groeien in lager gelegen gebieden: van zeeniveau tot een hoogte van zevenhonderd meter. De bonen zorgen voor koffie met een hoger cafeïnegehalte, die een stuk voller en krachtiger is dan de koffie die verkregen wordt van arabicabonen. Daarnaast zorgen ze voor een wat bittere smaak, waardoor ze eigenlijk alleen maar verkocht worden in melanges en niet als single origin.

Benieuwd naar hoeveel soorten koffie we wel niet kunnen branden met alleen deze twee bonen? Klik dan hier.


Ten Have