De beste koffie komt uit Jamaica

Jamaica, het land van bos en water, van reggae en van rum. De koffieboeren op dit eiland verbouwen de beste koffiebonen ter wereld: Jamaican Blue Mountain Coffee. Deze bonen behoren tot de duurste ter wereld. Wij vroegen ons af waarom, reisden af naar Jamaica en trokken op onderzoek uit.

Koffie uit Jamaica
Jamaica ligt in het Caraïbisch gebied, ten zuiden van Cuba. De hoofdstad is Kingston. Ten noordoosten hiervan liggen de Blue Mountains, de grootste bergketen van Jamaica, met als hoogste piek de Blue Mountain Peak van 2256 meter hoog. Hier wordt koffie verbouwd op kleine plantages. Meestal zijn dit traditionele familiebedrijven, waarvan sommige al eeuwenoud zijn.

Blue Mountains
Onze gids en chauffeur William haalt ons om 8.00 uur ’s morgens op bij ons hotel. Hij neemt ons mee naar de koffieplantage in de Blue Mountains, een autorit van twee uur langs de kust. Onderweg genieten we van de prachtige natuur en schitterende vergezichten. Als we aankomen bij de koffieplantage, wacht ons een hartelijke ontvangst door eigenaar John. Wij kunnen niet wachten om de plantage op te gaan, maar John laat ons eerst zijn kruidentuin bewonderen. We worden er een beetje ongeduldig van!

Op de plantage
Dan mogen we de plantage op. In lange rijen staan koffiestruiken geplant, arabica- en robustastruiken door elkaar. Sommige planten hebben nog rode bessen en sommige staan al in bloesem. Helaas ligt de oogstpiek al achter ons, maar we zien nog wel een paar vrouwen met de hand de laatste rode bessen plukken. Intussen vertelt John over het onderhoud, de bemesting en de watervoorziening. “Alles is belangrijk,” vertelt hij. “Het aantal zonuren, de stand van de zon, de vruchtbaarheid van de grond, maar ook de mist en de neerslag.” Vooralsnog zien wij weinig verschil met de koffieteelt in andere landen. Waarom zou dit de beste koffie ter wereld zijn?

Bijzonder
De Blue Mountain Coffee mag maar op een klein oppervlakte worden geteeld. De omstandigheden maken de koffie bijzonder: de ligging, de grond en het nevelige klimaat. We nemen graag de proef op de som. In een pan worden de bonen geroosterd en met een soort vijzel worden ze fijngestampt tot ‘snelfiltermaling’. Behalve deze traditionele manier van roosteren staat in de fabriek in Kingston een trommelbrander op gas, goed voor het branden van 50 kilo koffiebonen per keer. John zet de koffie voor ons in een koffiezetapparaat van Philips. We kijken elkaar glimlachend aan. Een blend van arabica en rubusta koffiebonen. Hij reikt ons de verse koffie aan in een kom, gemaakt van de bast van een vrucht. We proeven…

De smaak
De Blue Mountain Coffee heeft een mooie, volle smaak en een goede balans. Een smaak die lang blijft hangen. Wij zijn er tros op dat we op deze unieke plek de beroemdste koffie ter wereld hebben mogen drinken. Dat alleen al was de moeite van onze reis waard. Ook hebben we nu met eigen ogen gezien waar onze Jamaica Blue Mountain vandaan komt en onder welke omstandigheden de koffie daar wordt verbouwd. Of het werkelijk de lekkerste koffie ter wereld is, mag je zelf komen proeven. Gelukkig hoef je dan niet helemaal af te reizen naar Jamaica. Proeven kan gewoon bij ons in Deventer!


Ten Have