Do’s and don’ts van koffie

Hoe maak je je dagelijkse kopje koffie nog lekkerder? En wat moet je vooral niet met koffie doen? We hebben een paar tips voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Niet doen!

 • Zelf koffie mengen
  Elke boon is op een bepaalde manier gebrand om zodoende de beste smaak te krijgen. Als je zelf koffie gaat mengen, ontstaan verschillende zuurgraden, die de smaak kunnen aantasten. Het gevolg: bittere of zure koffie. Dit kun je dus beter overlaten aan de professionele koffiebranders.
 • Koffie te lang laten staan
  Als je koffie langer dan een kwartier laat staan, wordt de smaak wat zurig. Niet lekker, dus ga gewoon genieten van een vers kopje koffie.
 • Koffie koud laten worden
  “Van koude koffie word je knap,” wordt weleens gezegd. Hoewel ijskoffie populair is, verliest koffie de meeste smaak als de temperatuur onder de 80 graden blijft. En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma’s verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie!
 • Bonen met een vetlaagje weggooien
  Als koffiebonen glanzen en een vet laagje hebben, is dat geen teken dat ze niet vers zijn. De vetlaag ontstaat als tijdens het branden de olie uit de boon wordt gebrand. Hoe donkerder de bonen zijn gebrand, hoe meer olie. Een vetlaagje heeft dus niks met oude bonen te maken.

Doen!

 • Koffiesoorten uitproberen
  Heb jij al eens uitgeprobeerd welke koffiesoort of welk melange jij het lekkerst vindt? Laat je niks aanpraten, maar test het uit en kijk wat jou het beste bevalt. Immers: zoveel mensen, zoveel smaken.
 • Verse koffie gebruiken
  Filtermaling is erg gemakkelijk in het gebruik. Maar de smaak haalt het niet bij versgemalen koffiebonen. Dan komen alle aroma’s vrij en dat proef je. Koffie kan in principe niet snel bederven, maar na een week of zes verliezen koffiebonen hun aroma’s, zodra ze met lucht in aanraking zijn geweest. Wist je dat sommige mensen om die reden hun koffiebonen ook wel invriezen? Luchtdicht uiteraard.
 • Een lekker bakkie nemen!
  Het sociale aspect van koffiedrinken is veel groter dan de meeste mensen denken. Maar behalve het sociale aspect verkleint koffie ook de kans op ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Veel mensen worden bovendien alerter van koffie en het is bewezen dat koffie de snelheid en het uithoudingsvermogen vergroot bij het sporten.
 • Koffiepot schoonmaken
  Koffie bestaat uit natuurlijke oliën die tijdens het koffiezetten vrijkomen en achterblijven in de koffiepot. Na verloop van tijd zullen de oliën de smaak aantasten. Om een goede koffiesmaak te behouden, is het aan te raden de koffiepot na gebruik met een sopje schoon te maken en goed af te spoelen.


Ten Have