De Koffiebaal

Naast bigbags ontvangt Ten Have Deventer Koffiebranders sinds 1828 ruwe koffie in jute of sisal (koffie) zakken (ook wel baal genoemd). Na het storten van de ruwe koffie zijn deze zakken eigenlijk afval. Maar waar bestaat een koffiezak nu eigenlijk uit en wat zijn de voordelen. Kunnen de zakken ook op een andere wijze gebruikt worden? Een kort verslag van ons onderzoek.   

Jute is een lange, zachte glanzende plantaardige bastvezel die tot ruwe sterke draden gesponnen kan worden. De plant komt voornamelijk voor in warme vochtige gebieden, zoals India, Bangladesh en China. Voordeel van jute is dat het biologisch afbreekbaar is. Naast zakken voor koffie wordt jute(vezels) gebruikt voor het maken van doeken, gordijnen, stoelbekleding, tapijt, touw en papier.  Sisal is eveneens een tropische vezel maar wordt gewonen uit bladeren van de Agavefamilie. Het wordt vooral voor touw, bortsel en vloerbedekking gebruikt. Ook sisal is net als jute biologisch afbreekbaar.  

Wanneer wij koffiebalen ontvangen, wordt de ruwe koffie meestal aangeleverd in een jute of sisal zak van 60 kg, 69 kg of 70 kg, dit is afhankelijk van het land waar de koffie vandaan komt. Door de verschillende gewichten hebben de zakken verschillende afmetingen, de breedte van de koffiezakken ligt tussen de 55 en 70 cm en de hoogte verschilt van 80 cm tot 100 cm.  Op de zak wordt het land, soort koffie en een aantal nummers, in verband met de traceerbaarheid, vermeldt. Vanuit sommige landen komen simpele zakken met alleen bovengenoemde informatie, maar in andere landen maken ze er hele kunstwerken van.  

Na het storten van de ruwe koffie hoeven de koffiezakken helemaal geen afval te zijn! In Nederland worden koffiezakken op allerlei creatieve wijzen ingezet. Kussens, tassen, vazen, lampenkappen en manden worden van de oude zakken gemaakt. Ook meubels, zoals stoelen, poefen en krukken, worden met de jute bekleed.  

Voor de tuin zijn vooral jute zakken heel nuttig. De planten kunnen worden afgedekt als bescherming tegen de vorst of tegen vervelende beesten die onderdelen van planten op eten. Ook kan de jute zak worden ingezet als compostzak. In de herfst wordt een zak gevuld met bladeren en deze composteren samen met de jute zak. Mocht u van het voorjaar nog wat willen zaaien dan kan de jute zak gebruikt worden als zaaibodem. Door de jutezak slaat de grond niet dicht en droogt deze niet uit.   


Ten Have