Hoe een vulkaan roet in de koffie gooit

Naar Indonesië voor de koffie, wat zullen we daar aantreffen? In Nederland hebben we het een en ander voorbereid. Via Kuala Lumpur vliegen we naar Denpasar (Bali) van waaruit we door vliegen naar Flores. Helaas gaat dit plan door de vulkaan Mount Ruang op Oost Java in rook op en kunnen we Flores door de aswolk niet bereiken. Een paar dagen later vliegen we, met een gewijzigd plan, als nog naar Bali.

Bali Coffee
Op Bali gaan we op zoek naar koffie. Daar komen wij Kopi Bali (Bali koffie) tegen. De koffiebonen komen volgens de locals, van een Bali Coffee struik (foto). Deze lijkt het meest op de Arabica-struik. Wij zien alleen een lange tak met aan de uiteinde een toefje met blaadjes en een paar bessen.  Ook het uiterlijk van de bonen heeft het meest weg van de arabica koffiebonen, maar volgens onze gids is het een heel speciale plant met bijzondere koffiebonen.  We mogen aan het eind van de rondleiding proeven….

Kopi Luwak
Iets verderop zit een civetkat (luwak) ons vanuit zijn kooi aan te kijken. Hij leeft ’s nachts dus het is een wonder dat hij ons zo lekker wakker aankijkt (foto). Dit is de enige civet op deze plantage. De overige katten zitten volgens de gids in het bos, maar waar? dat werd niet duidelijk. Het verhaal is dat de katten de mooiste rijpe bessen van de koffiestruiken uitzoeken en opeten. Door het verteringsproces krijgen de uitgepoepte bonen, welke in tact blijven, een mooie en bijzondere smaak. Het bijzondere verhaal, smaak en aroma hebben er toe geleid dat deze koffie ontzettend populair is geworden en inmiddels tot een van de duurste koffies ter wereld behoort. Wanneer veel geld verdiend kan worden komt er ook veel fraude voor. In een programma onthulde de BBC dat de katten onder zeer slechte omstandigheden in kooien gehouden worden.   

Kopi Luwak kan nu met een certificaat gekocht worden. Uit de verklaring opgenomen in het certificaat kan worden afgeleid dat de luwak alleen de rijpe koffie bessen in de koffieplantage eet.  

Cuppen
Na de rondleiding mogen we negen soorten koffie en thee proberen.

  1. Bali Coffee
  2. Bali Coffee met cocos
  3. Bali Coffee with condensed milk
  4. Bali Coffee with ginger
  5. Bali Coffee with vanilla
  6. Ginger tea
  7. Lemon grass tea
  8. Rosella tea
  9. Hot chocolate

In onze proeverij ontbreekt de kopi Luwak. Deze koffie hebben wij bewust niet geproefd omdat de koffie uitgepoept door de Luwak tot veel discussie leidt. Ten Have Deventer Koffiebranders sinds 1828 heeft in verband met het dierenwelzijn geen Kopi Luwak in haar assortiment opgenomen. 

Ten Have Koffie
Ten Have