De oorsprong van de espresso

Eigenlijk is espresso geen koffiesoort, maar een bereidingswijze van koffie. De koffie wordt in zeer korte tijd onder hoge druk bereid. Lees hier waar de espresso zijn oorsprong vindt en waar je de beste espressobonen vindt.

Oorsprong in Italië
De methode voor de bereiding van een espresso is bedacht door de Fransman Louis Bernard Rabaut in 1822. Echter, een machine om espresso mee te breiden verscheen pas vele jaren later. In 1901 om precies te zijn. Luigi Bezzera ontwikkelde toen de eerste compacte espressomachine, waarmee water en stoom onder 1,5 bar door de gemalen koffie werden gedrukt. Het apparaat had wel een nadeel. Zo kon het hete water de fijngemalen koffie verbranden en ontstond een intens bittere smaak. De oplossing: espresso drinken met heel veel suiker. In 1937 lukte het Achille Gaggia om een machine samen te stellen, die werkte volgens een gecombineerd pomp-druksysteem. Dankzij deze methode kreeg de espresso zijn typische crema. De espressoapparaten die wij vandaag kennen werken nog steeds volgens hetzelfde principe.

Een echte espresso
Volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano moet een espresso aan heel wat eisen voldoen om espresso te mogen heten. Een echte Italiaanse espresso moet gemaakt zijn van 6 of 7 gram fijngemalen koffiebonen. Gedurende 30 seconden moet hier 30 milliliter water doorheen geperst worden met de exacte temperatuur van 88°C. Uiteindelijk mag de espresso niet meer dan 20 tot 30 milliliter vocht bevatten.

De perfecte espresso voor jou op de zaak
Theoretisch kan je van elke koffieboon een espresso maken. Hoe kies je dan voor de juiste boon? Dat is helemaal afhankelijk van jouw smaak. Wil je een zachte, maar volle melange? Kies dan voor onze Fuego Espressobonen. Houd je van een krachtige en pittige smaak, dan zijn de Italiano Espressobonen iets voor jou. Probeer verschillende espressobonen uit totdat je jouw absolute favoriet hebt gevonden. Speciaal voor onze zakelijke klanten hebben wij een tweetal proefpakketten samengesteld. Vraag hier het proefpakket aan en ontvang zes overheerlijke espressomelanges en/of twee soorten fresh brew.

Ten Have
Ten Have