Eerste Wereldkoffiedag op 1 oktober

Dit jaar is 1 oktober door de International Coffee Organization (ICO) voor het eerst uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. In veel landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, werd op 29 september al Wereldkoffiedag gevierd.

Nu heeft het ICO samen met 74 aangesloten landen en verschillende koffieassociaties besloten jaarlijks 1 oktober tot Wereldkoffiedag uit te roepen. Zo ontstaat er over de hele wereld meer aandacht voor koffie en de duurzame productie daarvan.

Traditie
Veel landen hebben traditioneel al hun eigen nationale koffiedag. China viert dit bijvoorbeeld in april en Brazilië koos 24 mei uit als nationale koffiedag. Duitsland heeft de eerste zaterdag van september. In Nederland hebben we geen nationale koffiedag, maar ja hebben we zo’n dag nodig? Het is toch iedere dag feest met een heerlijk kopje koffie! 

Wat vieren we?
Allereerst vieren we dat er koffie is, dus het bestaansrecht van koffie. Het is een heerlijke drank, die we graag met elkaar drinken. Vele grote bedrijven schenken op deze dag een tweede kopje koffie gratis. De ICO promoot dit jaar FairTrade koffie en vraagt meer aandacht voor de situatie van de koffieboeren. Zo is in samenwerking met Oxfam Novib een campagne gestart, waarbij de opbrengst van elk tweede kopje koffie als extra ondersteuning voor de armste boeren wordt ingezet. Een actie die wij natuurlijk toejuichen.

Bronnen: ICO en Wikipedia

Marlous Knol
Ten Have