Koffie VS Thee: reisblog uit India

Voor onze koffiemelanges en single origins gebruikt Ten Have onder andere koffie uit India. Een mooie reden om op koffiereis te gaan naar dit prachtige land. In twee weken heel India bezichtigen is helaas niet haalbaar. Wij hebben gekozen voor het zuiden van India. Met als reisroute Bangalore – Cochin (of Kochi) dwars door Malabar, een prachtig kustgebied in het zuidwesten van India. Een verre reis, een groot land en de liefde voor het product dat vraagt om een strakke reisplanning.

De koffieboon Indian Monsooned Malabar komt uit de Malabar. Dat is een kustgebied in het zuidwesten van India in de regio Kerala en klein Karnataka. De termen India en Malabar spreken voor zich, maar Monsooned, dat verdiend nog enige uitleg. Monsooned staat voor het bijzondere bewerkingsproces van de koffiebonen. Na het plukken en drogen worden de bessen bewaard in speciale opslagruimten. Zodra de monsoon (voor India is dit in de periode van juni tot en met september) start, worden de bessen blootgesteld aan de vochtige lucht. Hierdoor zwellen de bonen op en krijgen zij een milde geur. De smaak van de koffiebonen kan worden omschreven als sterk, krachtig, romig en prikkelend. 

Tijdens onze reis zijn wij bij verschillende koffieplantages geweest. Deze zien er geweldig uit, ondanks dat het geen oogsttijd is. Door wat tegenslagen tijdens onze reis hebben we helaas niet de mogelijkheid gekregen om een koffiefabriek te bezoeken. Wel kregen wij de kans om theeplantages en een theefabriek te bezoeken.

Een geweldig ervaring, maar helaas ook hier nog geen plukseizoen. We reizen namelijk in de winter en dat is het ook in India. Het proces van thee begint net zo als bij koffie met het plukken van bladeren van de struik. In India worden, voornamelijk door vrouwen, de theebladeren geplukt. Na het plukken komt er een proces van drogen, kneuzen, fermenteren (soort broeien, in dit stadium ontwikkelt de thee haar smaakeigenschappen) en tenslotte nogmaals drogen. Als laatste worden de blaadjes gezeefd en op grootte gesorteerd. Het plukken gebeurd handmatig daar komt geen machine aan te pas. Na het plukken is het proces volledig geautomatiseerd. De rondleiding hebben we uiteraard afgesloten met een heerlijk kopje zoete Indiase thee!

Deze reis heeft ons laten inzien dat er veel overeenkomsten zijn tussen koffie en thee, wordt vervolgd…  

Bekijk onze koffiesoorten. Benieuwd naar de India Monsooned Malabar? Binnenkort op onze webshop te verkrijgen! 


Ten Have