Slow coffee

In een tijd waarin alles in het leven steeds vluchtiger en sneller gaat, hebben mensen een moment van rust nodig. Onthaasten heet dat. Tijd maken om te genieten, met lekker vers voedsel en… met lekkere koffie. Slow coffee in dit geval. Lees hoe slow coffee kan bijdragen aan jouw ontspanning! 

Slow coffee is het langzaam zetten van koffie. Geen espresso, die binnen een minuut klaar is en geen pad of cup. Maar gewone koffie dat je met heet water in een filter opschenkt. Dat opschenken duurt ongeveer vijf minuten. Het water mag net niet koken en het zetten vergt iets meer aandacht en geduld, vandaar de term ‘slow’. En laat je deze koffie te lang staan, dan wordt ze bitter. 

Met aandacht

Het lijkt of de filterkoffie weer in opmars is. We zetten met meer aandacht en zorg ons kopje koffie. Filterkoffie heeft een andere smaak dan bijvoorbeeld espresso of koffie van een pad of cup. De frisse en geurige smaken die vrijkomen bij het zetten van filterkoffie, maken de koffiebeleving compleet.  

Onthaasten

We kunnen slow coffee dus ook  zien als een nieuwe manier om te onthaasten. Evenveel aandacht voor het proces als voor het resultaat. Slow coffee is dan ook niets nieuws maar levert wel voordelen op. Want pads of cups, die het milieu schaden, hebben we niet meer nodig. Filterkoffie levert duidelijk minder afval op. De inhoud van het filter is biologisch afbreekbaar en dat geldt ook voor sommige filters. 

Delen

Een ander voordeel is dat je met filterkoffie snel koffie zet voor meerdere personen. Met meer mensen tegelijkertijd genieten van een vers kopje koffie en minder vervuiling. Daar gaan we voor, toch? 

Filterkoffie zetten

Wil je een lekker kopje slow coffee zetten, houd dan rekening met de volgende tips:

  • Het water mag net niet koken (90 graden Celsius)
  • Gebruik ongeveer zes gram koffie op 100 ml water.
  • Giet het water door het filter en houd er rekening mee dat de gemalenkoffie iets uitzet.
  • Schenk door totdat je kopje vol is.

En dan nu genieten maar! 

Snelfilterkoffie is nog steeds veruit de meest verkochte koffie, blijkt uit cijfers van de branchevereniging KNVKT, maar het pruttelende filterapparaat heeft de laatste jaren groeiende concurrentie gekregen van Senseo-achtige apparaten (pads) en machines à la Nespresso, die met cupswerken. Een beperkte groep consumenten maalt zijn eigen bonen. Oploskoffie, een vinding uit de late 19de eeuw, is in trek bij de kleinste groep. (bron: FD, november 2015) 

Ten Have