Leef duurzaam, hergebruik je koffiedik!

Eenmaal je kopje koffie gezet, is het vaak een gewoonte om het overgebleven koffiedik weg te gooien. Maar eigenlijk is dat heel zonde! Koffiedik zorgt namelijk niet alleen voor heerlijke koffie, maar de substantie kan ook worden gebruikt als bijvoorbeeld kunstmest voor je planten. En omdat wij bij Ten Have onder andere staan voor duurzaamheid, vind je in deze blog een aantal manieren hoe je het wondermiddel kan hergebruiken in huis, tuin én als beautyproduct.


Huis

  • Ligt koken jou niet zo en laat je regelmatig je pannen aanbranden? Dan is koffiedik je redder in nood! Doe 1 à 2 eetlepels koffiedik op je schuurspons en je schuurt de pan zo weer schoon.
  • Heb je een kras op een donker meubelstuk? Vermeng dan 1 eetlepel koffiedik, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel warm water met elkaar en breng het mengsel met een wattenschijfje aan op de desbetreffende kras. Laat het even intrekken en boen het vervolgens na met een pluisvrije doek.


Tuin

  • Heb jij een groentetuintje met wortels, pompoenen of tomaten? Verwerk dan een beetje koffiedik in de grond en de groenten zullen nóg beter groeien. Ook planten als hortensia, lavendel en rozen doen het goed op koffiedik.
  • Last van slakken in je (groente)tuin? Leg wat koffiedik bij de planten, want daar houden ze (gek genoeg) niet van. 


Beauty

  • Heb jij donker haar en wil je het laten stralen? Smeer na het wassen je haar in met koffiedik en masseer je hoofdhuid. De grove korreltjes stimuleren je doorbloeding en dit zorgt ervoor dat je haar weer gaat stralen. Let op: gebruik het dus niet op blond haar, omdat het iets kan gaan verkleuren. 
  • Met deze zelfgemaakte duurzame, natuurlijke én vegan scrub krijg jij een perzikhuidje! Heb je thuis nog een lege pot appelmoes, pindakaas of jam over? Vul deze dan voor ¼ met suiker en voor ¼ met koffiedik. Roer het mengsel door elkaar en voeg hier zoveel olijfolie toe naar keuze totdat je het kan uitsmeren en je je lichaam kan scrubben onder de douche. Om vervolgens met een perzikhuidje op de bank te genieten van een kop Ten Have koffie…


Volg jij ons als op Facebook en Instagram voor je wekelijkse koffie inspiratie?


Ten Have