Take it slow

Geduld voor de koffie. Dat was vroeger een noodzaak, waar we niet altijd op zaten te wachten. Daar is dan ook een stokje voor gestoken met de komst van Senseo apparaten, espressomachines en andere automatische koffiemachines. Maar tegenwoordig is wachten weer helemaal terug!

Onder de noemer ‘slow coffee’ zijn we weer bereid de tijd te nemen voor koffie. En dan hebben we het niet over het drinken, maar het maken ervan. Deze trend, die al een tijdje populair is maar nog steeds aan terrein wint, steekt ouderwetse filterkoffie in een nieuw jasje. Ouwe koffie in nieuwe zakken dus.

Hoe werkt het?
De zettechniek is eigenlijk niets nieuws onder de zon: heet water, geschonken over versgemalen koffie in een filter. Langzaam druppelt het water door de koffie, waardoor de smaak en aroma’s alle tijd krijgen om te ontwikkelen. Het resultaat: een heerlijk zachte koffie met bijzondere smaken. Deze zettechniek is vooral geschikt voor frisse, fruitige koffiesoorten, die bij een te snelle zetmethode zuur kunnen worden. De methode is overigens heel goed toe te passen met onze teamakers. Probeer het zelf eens!

Cold brew
Met dit mooie weer willen we jullie ook deze trend niet onthouden: cold brew. Deze koffiehype is in Amerika al jaren populair en krijgt nu ook in Nederland vaste voet aan de grond. Gemalen koffie wordt vermengd met koud water en 12 tot 24 uur bewaard in een afgesloten container. Hier worden vervolgens allerlei lekkere dranken mee gemaakt. Door zijn bijzondere bereidingswijze mag cold brew niet verward worden met iced coffee: met ijs afgekoelde koffie. En ook niet met Dutch coffee, waarbij ijswater langzaam over gemalen koffie wordt gedruppeld met behulp van een ingenieus apparaat.

Met welke variant zit jij straks op het terras?


Ten Have